Dokumentacija, ki jo morava urediti pred/po rojstvu otroka

Čas beži in le še dobre 3 mesece naju loči do prvega srečanja z malčico. Pridno odštevam dneve do porodniškega dopusta, saj se zavedam, da naju prihod male razgrajačice lahko preseneti in ta pride  na svet tudi prej.

Ni pa vse tako zelo enostavno. Vsak narisan križec na koledarju je tudi znak, da moram biti z vsakim dnem bolj pripravljena.

Osnovna oprema, ki jo bomo potrebovali na začetku, je večinoma že doma, kar pa ne pomeni, da so stvari tudi že pripravljene. Večina njih je še vedno po škatlah in nekatere med njimi so še nedotaknjene. Vsa oblačilca so v vrečah in ne v omari, ter nestrpno čakajo v čakalni vrsti na pranje. Oblačila sva zložila po številkah in jih tudi označila, ter naredila seznam, saj le na ta način lahko oceniva, ali še kaj potrebujeva.

Midva sva si za kompleten nakup izbrala trgovinico Mali Zakladi, saj se nama je zdel najbolj enostaven način, da si izbereva eno trgovinico in tam nakupiva vse kar bomo potrebovali.
Že z vstopom sva začutila, da je bila najina izbira prava. Prijazna prodajalka se nama je takoj posvetila, si vzela čas za naju in nama strokovno svetovala pri izbiri.

Saj ne da gori, a ker dnevi hitro minevajo, vseeno predolgo ne smem biti preveč na easy.

Zlaganje in nakupovanje za novo članico je prijetnejše opravilo, ki nam sicer vzame kar nekaj časa, a se kaj hitro lahko zgodi, da pozabimo na urejanje birokracije. Sem že omenila, da moram izpolniti še kup papirologije? Nisem, vem – in to je stvar na katero priznam, da kar malo pozabljam in z njo odlašam. Samo od sebe se skoraj nič ne uredi in nevednost ni opravičilo za posledice, ki nas lahko doletijo. Tukaj mislim predvsem na oddajo obrazcev, prijav … itd. Res je, da mnogo stvari lahko urejamo naknadno, vendar ko bomo imeli otročka v naročju, bo škoda vsakega trenutka, ki mu ga ne bomo posvetili, na račun urejanja birokratskih zadev. Pravice do večine prejemkov in olajšav, pa običajno začnejo teči šele z dnem vloge, zato je prav, da se na takšne stvari pripravimo prej, ker nam bo kasneje precej lažje.

Zato sem se odločila »pripraviti teren« in narediti seznam, ki pa ga z veseljem delim z vami. Če bom kateri izmed vas s tem olajšala delo in rešila kakšno dilemo, je moj namen dosežen.

Res je, da so situacije lahko različne in mogoče vseh obrazcev niti ne boste potrebovale, ali pa celo kakšnega več, vendar kljub temu  verjamem, da vam bodo informacije vsaj malo koristile.

Torej, večina obrazcev je dostopnih na spletu, in večino vlog oddajamo  na CSD-ju. Nekatere je nujno potrebno urediti pred rojstvom, za druge pa je priporočljivo da jih pripravimo, saj jih bo potrebno izpolniti takoj po  rojstvu otroka.

Pa k stvari:

MATERINSKI DOPUST

 • Prva stvar, ki jo moram urediti je Materinski dopust. Največ 60 dni pred predvidenim datum poroda se je potrebno oglasiti na CSD, ki je krajevno pristojno – torej tam kjer imam prijavljeno stalno prebivališče. Tu bom oddala vlogo in se seznanila o ostalih pravicah in postopkih. Ker sem zaposlena, je moja dolžnost, da o nastopu materinskega dopusta pisno obvestim svojega delodajalca vsaj 30 dni pred predvidenim datumom poroda. Materinski dopust je namenjen bodoči mamici, pripravi na porod, negi in varstvu otročka takoj po porodu. Pomemben pa je tudi zame in za moje zdravje po porodu. Prične se 28 dni (tudi vikendi se štejejo) pred predvidenim datumom poroda in traja 105 dni.

Obrazec: Vloga matere za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka

STARŠEVSKI DOPUST

 • Po Materinskem dopustu (po 105-tih dneh) nastopi Starševski dopust, ki pa ga lahko vzame tudi očka in traja 260 dni. Ker pričakujeva prvega in samo enega otroka, za naju ostaja 260 dni. Če bi se nama rodila nedonošenka, se dopust podaljša za toliko dni, kolikor je otrok rojen prej.

Povezava: Starševski dopust

ROJSTNI LIST

 • Da bova lahko urejala vse naslednje dokumente, je pametno že pred rojstvom zbrati podatke za rojstni list. Seveda bo nekaj podatkov znanih šele ob rojstvu, pa vendar. Tega ne smeva pozabiti, še posebej zato, ker želiva, da najina hči nosi Mihov priimek. To bo prvi dokument najine deklice. Vse potrebno bova izpolnila že pred porodom v porodnišnici. Rojstni list nam bodo v roku enega meseca poslali po pošti.

Obrazec: Vloga za izdajo izpiska iz matičnega registra o rojstvu

PRIZNANJE OČETOVSTVA

 • Priznanje očetovstva se sicer lahko uredi tudi po rojstvu, vendar je priporočljivo, da to urediva že pred rojstvom in s tem prihraniva čas. Tudi to bova uredila na Centru za socialno delo, saj je tako najlažje in najbolj enostavno (lahko tudi pred matičarjem, z oporoko ali pa v javni listini). Če bi bila z Mihom poročena, tega nebi bilo potrebno urejati. To velja le za zunajzakonske pare.

Povezava: Priznanje očetovstva

OSEBNO IME

 • Takoj ob rojstvu, ponavadi to storimo že v porodnišnici, določimo osebno ime otroka (Ime + Priimek), če tega ne storiva takrat, je najina dolžnost, da v roku 30 dni to urediva na katerikoli upravni enoti. Naš otrok lahko nosi največ 2 imena in 2 priimka.

OBVEZNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

 • Deklico morava prijavit tudi v obvezno zdravstveno zavarovanje. To je najbolje opraviti čimprej po rojstvu, oziroma najkasneje 60 dni po njem. Pogoj je, da je tisti, preko katerega se bova odločila skleniti zavarovanje otroka, tudi sam zavarovan. Je pa vseeno ali gre zavarovanje preko mamice ali očka. To zavarovanje otročku velja vse do dopolnjenega 18 leta, oziroma do 26. leta starosti, če se otrok do takrat šola.

Vloga: Vloga za prijavo družinskega člana v zdravstveno zavarovanje

DAVČNA ŠTEVILKA in OSEBNI DOKUMENT

 • Za davčno številko lahko zaprosimo takoj po rojstvu in to uredimo na katerem koli finančnem uradu. V primeru, da tega ne storimo v nekaj dneh, tednih po rojstvu, jo v roku enega mesceca prejmemo po pošti. Za osebni dokument pa moramo poskrbeti sami. Ponavadi to uredimo takrat, ko vemo, da ga bomo potrebovali.

OTROŠKI DODATEK

 • Dokumentacijo za otroški dodatek, ki je namenjen za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka, bova čimprej po rojstvu vložila na CSD. Zneski tega dodatka se gibljejo od 20€ pa do 140€ mesečno (odvisno od števila otrok in višine dohodka, oziroma se ta določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred). Tudi to je pomembno, da na CSD-ju uredimo čim prej po rojstvu, najkasneje v 30-ih dneh po njem. Če tega ne bomo uredili, za nazaj svojih pravic ne bomo mogli uveljavljati.

Vloga: Vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev

DRŽAVNA ENKRATNA POMOČ OB ROJSTVU

 • Enkratni znesek, ki ga prejmemo ob rojstvu je državna enkratna pomoč ob rojstvu otroka. Ta trenutno znaša 286.72€ in do tega zneska ima vsak novorojenček pravico. Pogoj je le, da oba starša živita v Republiki Sloveniji in imata v njej urejeno stalno ali začanso prebivališče. Tudi ta dokument urejamo na Centru za socialno delo.

Vloga: Vloga za uveljavitev pravice do pomoči ob rojstvu otroka

ENKRATNI ZNESEK OBČINSKE DENARNE POMOČI

 • V naši občini so veseli novih občanov, zato lahko zaprosiva za enkratni znesek občinske denarne pomoči ob rojstvu otroka, ki pa se od občine do občine razlikuje. Vsaka ima svoje pogoje zato se je o njih pametno posvetovati kar na krajevno pristojnem centru za socialno delo, kjer pa nam bodo zaupali tudi znesek.

OLAJŠAVA ZA VDRŽEVANE DRUŽINSKE ČLANE

 • Olajšava za vzdrževane družinske člane pa je pravica zavezancev za dohodnino. Torej, če ste zaposleni in bi kasneje pri izplačilu osebnega dohodka mesečno želeli uveljavljati olajšavo, boste takrat o tem obvestili delodajalca. To pomeni, da bi pri izplačilu OD mesečno prejeli višji osebni dohodek. To pa lahko storite tudi februarja za nazaj, kar pomeni, da se vam bo pri izračunu dohodnine to upoštevalo v enkratnem znesku. Odločitev je na vsakem posamezniku. Vprašanje je le, ali želite za to biti mesečno na boljšem, ali vam več pomeni da v juniju oz. juliju dobite vračilo dohodnine v enkratnem znesku. Običajno vzdrževanega družinskega člana uveljavlja tisti od staršev, ki ima višji osebni dohodek oz. tisti, ki je med letom plačal več akontacij dohodnine, pomembno pa je tudi v kateri dohodninski razred se uvrstite. Informativni izračun in dohodninsko lestvico najdete na spletni strani FURS-a. Olajšavo lahko uveljavljata tudi oba, vendar suma uveljavljanja ne sme presegati 12 mesecev. Če se o tem starša ne moreta dogovoriti, se jima določi sorazmerni del – torej npr. vsakemu 6 mesecev. Če boste rok zamudili, boste lahko podali ugovor po tem, ko boste prejeli informativni izračun dohodnine. Vse tovrstne zadeve boste urejali na pristojnem uradu FURS-a.

Povezava + vloga: Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine

IZBIRA PEDIATRA

 • Izbira pediatra in prvi pregled približno mesec po rojstvu najine malčice bo potrebno obiskati pediatra. Nisem prepričana, da bi z Mihom takrat z veseljem iskala izbranega zdravnika in zagotovo bi nama to povzročalo dodaten stres. Odločila sva se, da se  bova že pred porodom o tem pozanimala in poskušala izbrati pediatra. Nekateri so že precej zasedeni, zato sem prepričana, da bova z odločitvijo prihranila povzročitev stresa, ki bi ga lahko doživela kasneje.

IZBIRA BANKE

 • Izbira banke Ob rojstvu se boste mogoče srečali tudi s kakšnim evrom, ki ga bo vašemu novoroječku podarila dobra teta iz Amerike, zato tale odstavek berite le kot češnjico na vrhu torte. Logično je, da vaš otroček ob rojstvu še ne bo imel računa in ga tudi ne potrebuje, saj boste  še dolgo vi tisti, ki boste morali skrbeti zanj . Če pa se boste odločili, da mu odprete račun in prejeta sredstva namenite za varčevanje, boste za odprtje računa potrebovali tudi davčno številko otroka in otrokov osebni dokument. Račun pa lahko odpre le zakoniti zastopnik otroka. Nekatere banke ob rojstvu novorojenčka nudijo tudi določene ugodnosti. Z Mihom sva se odločila za UniCredit, saj ob odprtju varčevalnega računa za novorojenčka obračunajo kar nekaj višje obresti, kot pri ostalih komitentih (preverjeno po telefonskih klicih). Seveda v današnjih časih zelo težko kaj privarčujemo, ampak na dolgi rok, pa je tudi varčevanje majčkenih zneskov lahko donosno. Nikoli ne veš!

 

Tako, pa smo prišli do konca. Če povzamem vse skupaj, obrazcev in dejanj res ni malo, a je vsak po svoje pomemben. Nekateri bolj, drugi manj. Ob koncu pisanja želim povedati, da nisem strokovnjak in da mogoče kakšen moj zapis ni čisto točen, zato se o vsem prepričajte sami.  Ob pregledovanju postopkov pa sem se veliko naučila in ker si vsega nisem zapomnila, sem tudi zapisala. Mozaik pravic in obveznosti še zdaleč ni popoln, želim pa da vsak njegov košček mogoče komu izmed vas olajša stres in prihrani čas. Čas po porodu je dragocen, zato mogoče pred porodom lahko marsikaj postorimo in prihranimo energijo za naše male zaklade. Pa še nekaj: kar lahko storim sedaj bom tudi storila. Verjamem, da bom s tem pripomogla, da moj Miha ne bo preveč slabe volje, ko ga bom pošiljala z dokumenti od vrat do vrat.

 

Vire sem največ črpala iz eUprave in eDavkov, kjer si lahko preberete tudi sami. Sem pa poskrbela da sem vse informacije zbrala na kup in jih malo posplošila.

 

Veselo izpolnjevanje in za vse ki pričakujete, srečno vse do konca!

 

With Love, Dora
Zaenkrat še brez komentarjev

Komentiraj