Moje nosečniško prehranjevanje

Blog, ki ga bereš ni priročnik. Gre zgolj za predstavitev, kako sem se prehrane v nosečnosti lotila sama.

Kljub temu, da me področje prehrane zelo zanima in upam trditi, da imam o tem kar nekaj znanja, zagotovo nisem človek, ki bi si dovolila nekomu ”soliti pamet”.

Tema je lahko zelo delikatna stvar, saj ima vsak svoje mišljenje in svoj način prehranjevanja.

Od kar pomnim, rada jem. Večina nas je takšnih, ampak jaz res rada jem 😋

No kakorkoli. Mala Dori nikoli ni bila izbirčna. Tudi danes na nek način lahko rečem, da jem vse, ne morem pa reči da nisem izbirčna. Moje navade so se precej spremenile.

Ob polni mizi hrane, ne sežem ravno po pohanem piščancu in francoski solati, kljub temu da sta mi najbližje, temveč se raje stegnem na drugi konec mize in si na krožnik naložim natur piščančji zrezek in zeleno solato. Tukaj je razlog, da si pripisujem naziv ‘zbirčnele’.

 

V obdobju, ko jem za dva…?

 

Saj ne! To ni res. Res pa je, da odkar znanci vedo za mojo nosečnost, mnogokrat dobim vprašanje, ali imam kaj več apetita, in ali veliko več pojem kot sem prej?

Težko rečem, da pojem več ali da sem bolj lačna, kajti veliko sem jedla že pred nosečnostjo.

Resnica je, da sedaj nisem tako striktna, ne štejem zaužitih kalorij in ne tehtam si hrane. Jem ko mi paše in kar mi zapaše. Še vedno pa ne odstopam od zdrave hrane. Ne posegam po čokoladah, čipsih, hitri hrani in podobno.. absolutno si tudi kaj od naštetega kdaj, vendar redko privoščim, hočem reči le, da moja izbira hrane ni kaj dosti drugačna kot je bila pred nosečnostjo.

Čemu sem se morala za 9 mesecev odpovedati?

 

Po nasvetu babic, mamic, bivših nosečk in razne literature, upoštevam nasvete:

*Izogibam se:

  • školjkam, saj so precej delikatne
  • tatarskemu biftku, zaradi srovega mesa, prav tako pršutu in raznim suhim salamam
  • kavi, skodelica ne škodi, škodovala pa bi skleda kave, kot sem jo spila prej, haha
  • francoski solati oziroma domači majonezi, saj je nevarna zaradi surovih jajc
  • tuni, konzervo tune si kljub temu kdaj pa kdaj privoščim, vendar precej manj kot prej, odsvetuje se jo predvsem zaradi velike količine živega srebra, ki je predvsem v tuninem fileju
  • steaku (katero koli meso), spet zaradi surovega mesa
  • surov rumenjak – torej jajca na oko NO GO (ampak sem si ga v tem času že privoščila, ker se mi ga je zahotelo)
  • zelenjava, predvsem solata – zelo priporočljiva, vendar pa mora biti obvezno temeljito oprana (nevarnost toksoplazmoze med nosečnostjo)
  • katera koli vrsta mesa ni težava, vendar mora biti dovolj pečena
  • gobe, tukaj gre bolj za previdnost kot pa da se odsvetujejo, so pa že po naravi bolj težko prebavljive.

 

Dovolj bo, da ne boste rekle, da nič ne smemo. Skratka, moje mnenje glede tega je, da dokler jemo z zdravo pametjo je vse do neke mere dovoljeno. Paziti moramo le, da z naštetim ne pretiravamo. Večkrat pomislim na starejše generacije, ko so nosečnice jedle marsikaj, kar se danes odsvetuje, pa so kljub temu rojevale zdrave otroke.

Prehranska dopolnila za nosečnice? Absolutno JA.

Z dnem, ko sem zagledala plusek, sem začela tudi z jemanjem folne kisline. Če bi vedela, da jo je pametno jemati že prej, torej ko nosečnost načrtuješ, bi z njo začela že takrat. Žal, o tem nisem vedela nič,  ko pa je bila moja nosečnost potrjena, sem odšla po nasvet in mnenje kar v lekarno. Farmacevtka mi je svetovala jemanje  folne kisline znamke Novalac.

Šele z nakupom sem o tem več prebrala in prišla do ugotovitve, da sem se prav odločila in da se je upoštevanje farmacevtkinega nasveta obrestovalo.

Marsikateri nosečnici je bilo po določenih kapsulah slabo – sama ob jemanju Novalac nimam nikakršnih težav.

Kapsule so roza oz. vijoličaste barve, kar me je dodatno fasciniralo 🙈, najbolj pa sem bila vesela, ko sem prebrala stavek da se v njej skrivajo poleg aktivne folne kisline tudi Omega 3, železo in še ostali vitamini, ki so potrebni za pravilen razvoj dojenčka.

S tem sem prihranila kar nekaj ‎€, saj sem z enim nakupom dobila najmanj tri v enem.

Priznam, da nisem pristaš jemanja dodatkov, a potrebno se je zavedati,  da nekaterih elementov na žalost ne moremo vnesti samo s hrano, zagotovo pa ne  v takih količinah, kot jih potrebuje naše telo v nosečnosti. Dandanes tudi vsaka zaužita »zdrava hrana«, verjetno ni tako zelo polna vitaminov kot včasih, saj se pridelava in vzreja zelo razlikuje, od tistega kar so jedle naše mame in babice. Za samooskrbo pa nimamo vsi časa in prostora, niti znanja.

Če dodatkov  ne jemljemo nas res ne bo pobralo, a zakaj bi ignorirali pomoč, ki nam jo nudi farmacija?

Odločila sem se, da bom poskušala čimbolj zdravo jesti in če kakorkoli lahko vplivam na zdrav razvoj moje princeske, bom to tudi storila. Folno kislino bom zagotovo jemala do konca nosečnosti in vse dokler bo deklica potrebovala moje mleko.

Kako že pravijo ➡️ Bolje preventiva, kot kurativa. Se strinjate?

 

With Love, Dora
Zaenkrat še brez komentarjev

Komentiraj