Torba za v porodnišnico

Poplava člankov/blogov na temo torba za v porodnišnico se najde na internetu. Nič zato in hvala bogu – to je bilo tudi meni v pomoč, da sem lahko napolnila svojo.

Priznam, da sem pred pisanjem bloga pomislila: Ali jih ni že dovolj? Bom mogoče s tem sploh kateri v korist, ali le ”še ena izmed njih”?

Odgovor na moj pomislek, ste mi dale same, saj ste pokazale precej zanimanja. Zato  predvidevam, da bo vsaj peščici to prišlo prav in bodo svojo torbo polnile s pomočjo mojega seznama.

Kljub številnim podobnim člankom sem mnenja, da se v vsakem skriva kaj novega, kaj drugačnega in potrudila sem se, da boste to našle tudi v mojem.

Pri pakiranju torbe za v porodnišnico sem neizkušena, saj to počnem prvič. Predvidevam, da bom, ko bo vse to za mano lahko naštela kar nekaj stvari, ki so bile v torbi čisto po nepotrebnem, a dvomim, da bi si za naslednjič spakirala kaj manj.

To govorim zato, ker se po vseh letih pakiranja za dopust, še vedno nisem naučila, da je pametno vzeti le nujne stvari in da ta nujno ne pomeni vse kar vidim v omari.

Vsebino potrebnih reči sem spakirala v torbo Tiba + Marl. Torba je čudovita in pri odločitvi mi je bilo pomembno, da  izberem dovolj veliko in kvalitetno previjalno torbo, ki mi bo lahko služila tudi kasneje čim dlje.

V toaletno torbo, ki je namenjena osebni negi v porodnišnici sem dala:

 • zobno ščetko
 • mini zobno pasto
 • mini krtačo za lase
 • šampon za tuširat
 • elastike za lase
 • vazelin
 • kremo za obraz

Dodala sem si paket vložkov Vir 80 (stara šola), ki naj bi jih sicer dobila v porodnišnici, vendar le v omejenih količinah. Zato sem jih vzela za vsak slučaj in če ne drugače, s tem mogoče prihranila Mihu čas, za kaj drugega, kot skakanje z Googlom po trgovinah. V primeru, da jih dobim dovolj, sem prepričana, da mi bodo kasneje prišli prav doma.

Tako naj bi bilo tudi z mrežastimi hlačkami. Vzela sem si en paket To. To mama mrežastih hlačk, v velikosti M.

Dojenje v porodnišnici

Z mano gredo  tudi nastavki za dojenje, ki sem jih vzela predvsem zaradi priporočil mamic, ki so pred kratkim rodile. Nastavki nama lahko v prvih dneh kanček olajšajo delo. Sicer vem, da se babice trudijo in pomagajo pri navajanju na dojenje, vendar vse prvorodnice niso imele lepe izkušnje s tem, še posebej če pri sebi niso imele nastavkov. Zato si tega preprosto ne bom dovolila in sem se pripravila vnaprej. Upam pa, da nama uspe tudi brez nastavkov.

Nisem pozabila spakirati blazinic, ki jih imam ponovno znamke To. To, komprese in nedrček za dojenje, kupljenega v H&M.

Dokumenti, na katere ne smem pozabiti:

 • materinska knjižica
 • zdravstvena izkaznica
 • osebna izkaznica
 • napotnica za porodnišnico
 • potrdilo o priznanju očetovstva (za vsak slučaj, sicer sva to urejala na UE in naj bi bilo ob rojstvu že v sistemu)
 • denarnico z nekaj drobiža


Oblačila zame in za punčko

Kar se tiče oblačil, bom zase spakirala le spodnje perilo in nogavice. Haljo sem se odločila, da bom imela kar bolnišnično, tudi če je manj udobna. Mislim, da res odtehta to, da jo ob odhodu lahko pustiš tam, in da s tem ne polnim svoje torbe. Drug razlog pa je, ker preprosto želim biti del drugih mamic in s tem ne želim izstopati. Moja mehka halja me bo čakala doma in v prvih dneh bo zagotovo moja prijateljica.

Vem, da v porodnišnici dobiš tudi copate, ampak tu pa imam svoje pravilo, od katerega ne odstopam. Copati so zame kot spodnje perilo. V njih se moram počutiti dobro in morajo biti samo moji. Kasneje jih bom z veseljem uporabljala tudi doma. Odločila sem se, da vzamem kvalitetnješe copate Brodi. Všeč so mi, ker so iz naravnih materialov, v barvah, ki mi dajejo energijo, najpomembnejše pa je to, da ne drsijo. Drsečih copat z majhno pikico v naročju si res ne smem dovoliti.

Za deklico, bom vzela samo dudo, čeprav še ne vem ali jo bomo uporabljali ali ne, ali jo bo želela ali ne, vzela pa jo bom vseeno, za vsak slučaj. Dudico ji bom zagotovo ponudila, izbiro pa bom prepustila njej.

Oblačila za odhod domov iz porodnišnice bodo v posebni torbi, ki nama jo bo pripeljal ati. Ta bo pripravljena čakala doma na čas, ko bova zapustili porodnišnico le pozabiti jo ne sme.

Prav tako ima  ati naročeno, da obvezno s seboj pripelje tudi lupinico.

Zakaj sem se odločila za Porodnišnico Kranj

Po pravici povem, da kaj dosti o izbiri porodnišnice nisem razmišljala, vse dokler nisem vse pogosteje dobivala vprašanja, kje bom rodila. Bilo mi je kar samoumevno, da bom deklico spravila na svet v Kranju, saj sem se sama rodila tukaj. Poleg tega, v zadnjem času slišim veliko pozitivnih besed mamic, ki so nedavno rodile. Pomembno se mi zdi, da imamo zaupanje v strokovnjake, ki bodo z nami skozi celoten proces in moje zaupanje o Porodnišnici Kranj definitivno imajo.

Vam pa svojo izkušnjo z veseljem delim, ko bo za mano.

Veliko mi pomeni tudi bližina in glede na to, da jo imam res skoraj pred nosom, nisem imela veliko dela z razmišljanjem.

Prigrizki

Malo me skrbi, da jih bom pojedla še preden bo treba it rodit. Ampak, ker me Miha preveč dobro pozna, bi v takem primeru takoj priskrbel novo zalogo, saj ve, da lačna Dora ni ravno najboljša stvar, ki se ti lahko zgodi v dnevu.

Pretiravala sicer ne bom. Vzela si bom proteinske čokoladice in krekerje s sezamom.. Mogoče se do dneva D še kaj spomnim, sicer pa gre z mano obvezno steklenica za vodo in Novalac prenatalne kapsule, ki jih jemljem že od začetka nosečnosti. Prav zaradi njih sem dobila zaupanje v to znamko in si izbrala tudi njihovo adaptirano mleko, ki ga bom imela doma le za vsak slučaj.

Načenjam občutljivo temo, a ne bom dolga in jo bom tudi hitro zaključila, saj bom raje kdaj drugič temu namenila posebeno objavo.

Želim le razčistiti zakaj sem si vzela mleko na zalogo.

Kar se dojenja tiče, niti malo nisem negativna in vse bom dala od sebe, da se bo deklica lahko hranila z mojim mlekom. A včasih enostavno ne izpeljemo, kljub močni želji. Za tem stoji lahko veliko razlogov. Pustimo to. Želim reči le, da se mi ne zdi narobe, da imam v takem primeru doma shranjeno mleko.  Nikjer ne piše, da ga moram zato odpreti in uporabiti. Lahko je le na rezervo in še nekaj! Nikjer ni zapisano, da s tem podpišeš obsodbo, da dojenje ne bo uspešno. Pika. Volja in želja je močna, prepričanje v korist dojenja tudi, ampak nikoli ne veš…

Drug razlog pa je tudi, da Mihu olajšam delo, in da mi ga v skrajnem primeru ne bo potrebno pošiljati sem ter tja po mleko. Še posebej ne v času, ki bi ga lahko preživljal z nama. Pri tem smo žal precej omejeni.

Še da zaključim…

Moja torba je polna in mislim, da imam vse. Sem pa prepričana, da bo katera od vas zagotovo našla kaj, na kar sem pozabila, ali obratno. Vesela bom kakršnegakoli komentarja, predloga. Verjemite, da bo prišel prav, tako meni, tudi ostalim bralkam.

With Love, Dora

6 komentarjev
 • Anonimno
  Objavljeno 19:44h, 26 septembra Odgovori

  Jaz sem za vsak slucaj vzela napihljiv otroski obroc za plavanje – stal par evrov in ni zavzel veliko prostora. In na koncu mi je prisel zelo prav, ker sem imela epiziotomijo. Pa kaksen Donat je tudi dobro imeti s seboj. Pa natikace za pod tus.

  • Dora Markun
   Objavljeno 20:36h, 26 septembra Odgovori

   Super, hvala za koristne informacije in predloge. Glede obroča v primeru šivanja verjamem, da pride prav. Donat – saj res! Zelo pametno in to bom sigurno dodala v svojo torbo poleg tega tudi natikači za pod tuš niso napačen predlog.✨

 • Vesna
  Objavljeno 11:45h, 05 oktobra Odgovori

  Po lanski izkušnji v kranjski porodnišnici lahko povem, da so vložki in mrežaste hlačke odveč. Vložke sem dobila nove, ko sem prvi paket porabila 🙂

  • Dora Markun
   Objavljeno 17:53h, 11 oktobra Odgovori

   Odlično! Še posebej izkušnje iz Kranjske porodnišnice rada slišim. Hvala za informacijo Vesna.

 • Elena
  Objavljeno 18:36h, 28 oktobra Odgovori

  Hojla Dora,

  moje priporočilo bi bili tudi To.To vložki. Sicer so res ogromni (40×10 cm se mi zdi haha), ampak so mi veliko bolj odgovarjali. Predvsem zato, ker so širši kot Vir in so mi dali tudi boljši občutek “varnosti”.

  Vse dobro, ko bo šlo za res! 🙂

  • Dora Markun
   Objavljeno 07:01h, 30 oktobra Odgovori

   Elena hej, hvala za tvoj nasvet in pa najlepša hvala za lepe želje.
   Tudi tebi želim vse dobro!❤️

Komentiraj